Ledighed – tomrum eller frirum

Hvis du pludselig bliver arbejdsledig, opstår der en helt ny situation i dit liv, som du skal tage stilling til. Uanset om du holdt af dit hidtidige job, eller du kun havde taget det for pengenes skyld, så havde du oparbejdet nogle daglige rutiner. Vanens magt er stærk, og derfor kan der gå et stykke tid, før du vænner dig til din nye situation. Men det er dit valg, om du vil betragte din ledighed som et ørkesløst tomrum mellem to jobs, eller som et frirum, hvor du har tid til og mulighed for at skifte spor i din karriere. Skrevet i samarbejde med a-kasse oversigten – billig-akasse.dk

Manglende rutiner

Efter at have arbejdet i længere tid på samme arbejdsplads, opstår der mange fasterutiner ud over selve arbejdet. Disse inkluderer som regel et fast morgenritual, transport til og fra job, frokost og andre pauser med kolleger og måske indkøb på vejen hjem. Efter arbejdstid er det tid til at tænke på aftensmad, og så er der de få fri timer, hvor en stor del af dit privatliv skal indpasses.

Tomrummet

Ved pludselig opstået ledighed bliver din hverdag revet i stykker. Du skal til at samle dit livs puslespil sammen på en ny måde, så du igen kan danne dig et billede af, hvem du er eller gerne vil være fremover. I starten vil du sikkert opleve, at der ”mangler” noget. Der er ikke så meget, du ”skal”, og størsteparten af din familie og dine venner er måske på arbejde. Så kan der godt opstå en følelse af at være ”Palle alene i verden”.

Selv om du skal til samtale i Jobcentret, søge jobs, m.v. , så er der alligevel en massetid, som skal udfyldes. Det er forhåbentlig kun en kort overgangfase, hvor du giver dig selv tid og ro til at vænne dig til din nye situation.

Distance til arbejdsmarkedet

Der kan opstå mange blandede følelser, når man bliver ufrivilligt arbejdsledig. Frygt for ikke at komme i job igen, tvivl på egne evner, måske lettelse over at komme væk fra et stresset arbejdsmiljø, spekulationer over økonomien eller lignende. Senere hen kan der opstå en vis distance til arbejdsmarkedet, hvor man føler sig sat ud på et sidespor i forhold til ”alle” dem, der har et fast job.

Vejen ud af tomrummet

Når det første chok har lagt sig, og du har vænnet dig lidt til situationen, kan du f.eks. begynde at indføre dine egne faste rutiner. Sætte vækkeuret og stå op, så snart det ringer. Beslutte dig for at gå en lang tur inden morgenmaden. Bruge en time på at læse avisen ved morgenbordet, eller gå på biblioteket hver dag og læse avisen der. Du skal selvfølgelig opfylde de gældende regler om at søge ledige jobs, og derudover kan du udvide dine normale fritidsaktiviteter, som du ellers aldrig havde så god tid til. Inden længe opdager du måske, at der opstår nogle nye og mere interessante rutiner, end du havde før. Måske du får mere styr på den daglige/ugentlige rengøring, som måske før havde hængt lidt i bremsen.

Et uventet frirum

Du kan vælge at betragte din ufrivillige ledighed som en tænkepause, hvor alt kan ske, og det kan lige så godt være i positiv retning. Nu har du faktisk muligheden for at tænke dig godt om, før du vælger, om du vil fortsætte i samme retning som før, eller det er nu, du skal skifte spor. Du kan måske få hjælp til at komme på lige netop det kursus, der skal danne grundlaget for at søge dit drømmejob, eller du har tid til at målrette dine uopfordrede jobansøgninger til de virksomheder, hvor du brænder for at arbejde.

Karrieredrøm

Hvis du har en hobby, som du altid har drømt om at kunne leve af, er det måske nu, du har chancen for at realisere din karrieredrøm. Hvis du f.eks. har haft job som sekretær eller butiksassistent, men i din fritid har puslet med IT, så kan du med fordel bruge din ledighed som et lokomotiv, der sporer din karriere ind på en uddannelse som programmør. Eller hvis du har haft stillesiddende arbejde i mange år, foretrækker du måske at dygtiggøre dig inden for fag, hvor du skal bevæge dig meget. På denne måde kan du vende din ledighed til en positiv oplevelse.

Hvem ved? Måske vil du engang se tilbage på din ledighedsperiode og tænke: det var ikke rart i starten, men nu er jeg i gang med den karriere, jeg altid har ønsket mig.